Online cursus

 • LEER ONLINE TE ONDERSTEUNEN ALS EEN CO-PATIËNT

  Nu de zorg complexer wordt, wordt het nog belangrijker om patiënten bij de communicatie en samenwerking met artsen kundig te ondersteunen én als mens centraal te stellen. Dat kan het patiëntherstel zelfs versnellen.

  De online minicursus Co-patiënt kan worden geleerd en toegepast door mensen die op verzoek van patiënten meegaan naar het ziekenhuis. De cursus wordt afgestemd op de persoonlijkheid van iedere cursist. Ben je bijvoorbeeld van nature geneigd om té snel vanuit je hoofd of je hart te ondersteunen, dan helpen we je om hierin het midden te vinden.

  De cursus is laagdrempelig, praktijkgericht en goed toepasbaar. We leren je bijvoorbeeld hoe patiënten hun ziekte kunnen beleven en hoe jij daarbij kunt ondersteunen. Hoe aan de arts ‘open vragen’ kunnen worden gesteld (vragen die beginnen met een vraagwoord). We leggen je praktijksituaties voor zoals: wat doe je als jouw patiënt in het artsgesprek emotioneel blokkeert? Hoe ga je om met een te gehaaste arts? Hoe voorkom je dat besluiten worden genomen waar jouw patiënt niet achterstaat? Hoe help je jouw patiënt trouw te zijn aan de geboden therapie? Hoe kun je patiëntonveilige situaties helpen voorkomen? Ofwel, hoe zorg je ervoor dat jouw patiënt zich in het ziekenhuis centraal gesteld, mondig, begrepen, gesteund, gerespecteerd en veilig voelt? En… hoe bescherm jij jezelf als het je even te veel wordt?

  De methode Co-patiënt is een patiëntgedreven initiatief dat is ontstaan en getest in de praktijk. Uit een evaluatie van onafhankelijk onderzoeksbureau MediQuest blijkt dat een overtuigende meerderheid van patiënten heeft ervaren dat Co-patiënten met hun patiëntondersteuning een unieke meerwaarde hebben geleverd in een zware periode.

  Stichting ZoBeter wil met de zorgsector en het bedrijfsleven aan tafel om er samen voor te zorgen dat de online cursus Co-patiënt gratis aan iedereen kan worden aangeboden. Daarom roept stichting ZoBeter iedereen op, om op haar website homepage en Facebookpagina dit initiatief te steunen.